DONDERDAG 25 AUGUSTUS 2022

ALANKARA SOUL COLLECTIVE FT BERGET LEWIS


19:15 - 20:15 UUR

“Alles wat ik de afgelopen vijf jaar heb gedaan is voortgekomen uit liefde: de liefde voor muziek, de liefde voor de mensen om me heen, de liefde voor mijn familie, mijn getalenteerde broers en zussen. Zonder liefde zijn we niks. Als wij geen liefde stoppen in de dingen die we doen, dan is het gewoon niet waardevol. Vandaar dat ik mijn nieuwe EP Love Nation heb genoemd.”
Aan het woord is Berget Lewis. De vorige soloplaat van Nederlands eigen Lady of Soul, het album Berget Lewis, verscheen in 2013. Nu komt ze met Love Nation, een EP met zes songs waarop Berget teruggaat naar haar roots.
Muziek uit het hartZe heeft vijf jaar gewacht heeft met het opnemen van nieuwe muziek, omdat ze het zó druk had dat er simpelweg geen tijd was voor de opnamestudio. Ze speelde de hoofdrol in de musical Dreamgirls, ze schitterde in haar theatershow Discover Berget Lewis, ze verkocht als een van de Ladies of Soul ettelijke malen de Ziggo Dome uit, ze tourde met de Canadese muzikant en superproducer David Foster door Indonesië én ze deed ook nog eens mee aan de Engelse versie van The X-Factor. De jaren zijn omgevlogen, maar het werd hoog tijd om weer nieuwe muziek op te nemen. Berget vond inspiratie bij de mensen waar ze al haar hele leven mee werkt: “Mijn broer Rory, die fantastisch gitaar speelt, drummer Robert Bieseweg en ik kwamen bij elkaar in de studio van mijn broer Dillon, die produceert en keyboards speelt. Voor we het wisten waren we aan het jammen en ontstonden er de mooiste dingen. Mijn vorige album schreef ik samen met gerenommeerde buitenlandse artiesten, die ik tot die samenwerking nog nooit ontmoet had. Nu ben ik teruggegaan naar mijn familie, naar mijn roots, naar de mensen waar ik van hou. Mijn tweelingbroer Alvin overziet het hele project, produceert mijn platen en is ook mijn bandleider. Ik kreeg echt weer het gevoel van thuiskomen, het gevoel van soul, het gevoel dat je dat met je familie doet en de mensen met wie je al jaren werkt, heel vertrouwd.
“Daarom komt muziek op Love Nation rechtstreeks uit mijn hart. Het zijn heel persoonlijke, mooie liedjes. Confident, de single, gaat over het feit dat ik op een punt in mijn leven ben aangeland waarop ik echt van mezelf hou. Jij kan misschien denken, ze is arrogant, maar zo is het niet, ik ben gewoon zelfverzekerd. Ik hoop echt dat de mensen na het beluisteren van de single denken, dat is Berget. Ik heb Confident samen met Shirma Rouse geschreven. Ze is ook op het liedje te horen, want we hebben samen de achtergrondkoortjes gedaan. Shirma is één grote bron van happiness. Haar slogan is ‘niks anders dan liefde’. Daar kom ik achteraan met Love Nation, dus we zijn allebei heel erg bezig met mensen een goed gevoel te geven: wees blij met jezelf en twijfel niet aan jezelf. We hebben allemaal onze onzekerheden maar laat je niet gek maken. Blijf gewoon vooral dicht bij jezelf, behoud je eigen mening. Dat is waar Love Nation eigenlijk over gaat.
“In feite komt Love Nation wereldwijd uit, want we gaan ‘m op alle portals knallen: iTunes, Spotify, noem maar op. Dat is de moderne manier: een paar drukken op de knop en je hebt mijn nieuwe muziek in huis. Je staat zo ook wat dichter bij de mensen, maakt op deze manier wat makkelijker contact. Zelfs iemand in Nieuw-Zeeland kan het direct in huis halen en dat geldt natuurlijk ook voor alle mensen die mij hebben gevolgd tijdens The X Factor. Dat vind ik een heel goede ontwikkeling.
“Love Nation moet een beweging worden. Ik hoop dat mensen het ook zelf gaan toepassen op alles wat ze doen in hun eigen leven: wat je ook doet, doe het met liefde. En als je iets doet waar je niet van houdt, stop er dan mee en doe iets dat wel vanuit je hart komt. Love Nation is iets wat ik iedereen gun en waar iedereen deel van kan uitmaken. Alleen maar liefde. Het klinkt heel hippie-achtig, maar ik vind uiteindelijk dat het daar om moet draaien. Want als we dingen niet meer uit liefde doen, waar doen we het dan nog voor?”
Alankara Soul Collective heeft vanaf 2011 t/m 2017 ieder jaar opgetreden op CuliNESSE. Berget Lewis was er eerder in 2015. Op donderdag 25 augustus zullen zij samen op het podium staan.

BERGET LEWIS
FT CANDY DULFER & ALANKARA SOUL COLLECTIVE


BERGET LEWIS
CONFIDENT


Kom jij ook naar CuliNESSE 2022?


Gezellig dat je erbij bent!